Підйомні платформи – безпека на висоті

Журнал "Вагоннный парк" № 9 (66) 2012

Науково-виробнича фірма «Техвагонмаш» здійснила постачання підйомних платформ для ЗАТ УК «Брянський машинобудівний завод». Підйомні платформи будуть використовуватися для створення нових вантажних магістральних тепловозів. Купуючи підйомні платформи, замовник насамперед подбав про безпеку на виробництві та ефективність праці машинобудівників.

Леса подъемные

Фото: Підйомні платформи в цеху Брянського машинобудівного заводу


Традиційно під час проведення робіт на кузовах вагонів на підприємствах використовуються підйомні майданчики. Але вони мають масу недоліків: не дозволяють переміщати працівників на необхідну висоту, ускладнюючи цим процес виробництва, не відповідають вимогам промислової безпеки, незручні у використанні. Підйомні платформи підприємства «Техвагонмаш» вирішують усі ці проблеми, а крім того, відкривають перед вагонобудівниками низку додаткових переваг.

Завдяки можливості задавати підйомним платформам необхідну висоту підйому (позначку), робітники можуть обслуговувати вагони різної висоти. Крім того, підйомні майданчики можуть рухатись вперед, що дозволяє працювати з кузовами різної ширини. Для торцевих стін також передбачені майданчики, здатні пересуватися вгору і вниз.

Платформи також обладнані спеціальними пристроями для виходу на дах кузова. Все це робить процес доопрацювання та обробки більш зручним.

Платформи для обслуговування бічних стін вагона складаються з двох секцій, які не залежать одна від одної. Тому самостійно працювати на обробці кузова можуть одразу кілька бригад. Вантажопідйомність лісів (до 2 т) дозволяє бригадам розміщувати на майданчиках зварювальні апарати та інше допоміжне обладнання. Платформи оснащені електричними та пневматичними розетками для підключення необхідного в роботі інструменту. Освітлення в зоні обробки та зовнішньої обробки кузова вагона забезпечують світильники на майданчику та під ним потужністю не менше 600 люкс.

Подъемные леса

Схема: Підйомні платформи


Однією з основних переваг підйомних платформ є високий рівень безпеки праці. Рух платформ, підйом та опускання трапів супроводжуються звуковою та світловою сигналізацією. Коли платформа знаходиться на висоті, спалахують запобіжні лампи. Підйомні платформи обладнані кнопками аварійної зупинки на колонах та на майданчиках. Працівник також може зупинити рух платформ на землі. Для цього достатньо торкнутися рукою троса, після чого спрацює тросовий датчик.

Про високий рівень безпеки говорить і схема керування підйомними платформами. Платформи можна привести в рух з шафи керування та за допомогою двох радіобрелоків. Якщо увімкнено один брелок, другий у цей час не працює. Таке рішення захищає робітників від неузгоджених підйомів та спусків майданчиків.

Досвід експлуатації за цей час показав, що використання підйомних платформ на виробництві значно полегшує працю, забезпечує максимальну безпеку персоналу. Важливим став і той факт, що підйомні платформи збільшують гнучкість виробництва, а це, у свою чергу, позитивно впливає на економічні показники всього підприємства.

←  Назад