Дробеметне та дробоструминне обладнання: призначення, типи, характеристики

Зміст


1. Дробометне очищення - загальні відомості

2. Чинники, що впливають на ефективність дробометного очищення

3. Вибір обладнання

4. Дробометні барабани періодичної дії

4.1. Дробеметные барабаны периодического действия

4.2. Дробометні камери для очищення виробів на підвісці

4.3. Дробометні камери для очищення деталей на поворотному столі

4.4. Дробометні установки для очищення на рольгангу

4.5. Дробометні установки для очищення труб

4.6. Дробометні установки для очищення зварних металоконструкцій

5. Дробеструминні камери

6. Система очищення повітря

7. Основні частини дробометного обладнання


Дробометне очищення, загальні відомості

Сутність дробометної обробки полягає у впливі на поверхню, що очищається, факелом дробу. Дріб на поверхню подається на виріб розігнаним у дробометному апараті до 100 м/с. Метою дробометного очищення є очищення металу від вокалини, іржі, старої фарби та надання поверхні бажаної шорсткості. Також дробометна обробка може бути застосована для поверхневого зміцнення - наклепу.
 
Інший спосіб очищення металу – за допомогою стисненого повітря. Дробеструминне очищення менш продуктивне ніж дробометне очищення, але знаходить своє застосування в разі необхідності очищення великогабаритних виробів, при необхідності очищення важкодоступних ділянок.
 
Як абразивний матеріал може використовуватися литий або колотий дріб, електрокорунд та ін.
   
 

Призначення дробометного очищення:

  • Вилучення іржі, окалини, інших сторонніх нашарувань;
  • Видалення лакофарбових покриттів;
  • Надання поверхні необхідної шорсткості, підготовка поверхні під фарбування або нанесення ізоляційного покриття;
  • Наклеп - зміцнення поверхні виробу;
  • Декоративне оброблення поверхні.

Чинники, що впливають на ефективність дробометного очищення

 
Ефективна робота дробометних апаратів залежить від наступних факторів:
  • Інтенсивність подачі дробу;
  • Тип абразиву;
  • Розмір абразиву;
  • Напрямок руху абразиву, ширина та розмір факела дробу;
  • Стан деталей (знос) дробометного апарату.

Вибір обладнання

Вибір обладнання для дробеметного очищення залежить від таких факторів:
  • Продуктивність очищення;
  • Конфігурація виробів та його вага;
  • Можливість обертання виробу;

Типи дробометного обладнання

Дробометні барабани періодичної дії

 Дробемётный барабан

Дробометні барабани застосовуються для очищення виробів невеликих та середніх розмірів. Виробів повинні мати можливість кантування в процесі обробки.


Дробометні камери для очищення виробів на підвісці

Дробемётная камера для очистки деталей на подвеске 

Дробометні камери для очищення виробів на підвісці можуть застосовуватися як для очищення середніх деталей (очищення проводиться на пристрої "ялинка") так і великогабаритних деталей.

Необхідна конфігурація дробометної установки визначається в залежності від характеристик виробів, що обробляються, необхідної продуктивності, виробничих умов замовника.

Варіанти виконання

  • тупикові;

  • прохідні;

  • Y-подібними рейками;

  • із замкнутою транспортною системою.

Дробометні камери для очищення деталей на поворотному столі

Дробметная камера с поворотным столом

Дробометні камери з поворотним столом мають різні типорозміри та виробляються з розміром столу від 1000 мм до 3500 мм. Дробометна камера з поворотним столом є універсальним рішенням для виробництв, де не потрібна висока продуктивність. Очищення на поворотному столі дозволяє очищати великі та дрібні вироби складної конфігурації. У разі необхідності доочищення тіньових ділянок, можливе ручне дробоструминне очищення робітникам (всередині камери).

Дробометні установки для очищення на рольгангу 

Roller conveyor blast machine
Дробометні установки з рольгангами в основному використовуються для очищення листового та профільного металопрокату. Система рольгангів у поєднанні з поперечними транспортерами (шлепперами) дозволяють об'єднати в єдине ціле такі етапи виробництва як дробометне очищення, консервація, мірне різання, свердловка.
 

Дробометні установки для очищення труб


Pipe shot blasting mashines 

Даний тип дробометного обладнання застосовується у складі ліній для нанесення на труби різних типів ізоляційного покриття.
Дробометна установка забезпечує очищення зовнішньої поверхні від бруду, іржі та окалини до ступеня очищення 2 (PSA 2 1/2 ISO 8501-2).
Труби переміщаються транспортною системою обертально-поступально в стик, один за одним через камеру, де проходять очищення.

Дробометні установки для очищення зварних металоконструкцій

Shot blasting machine for metal structures.jpg

Подача металоконструкції через дробометну камеру може здійснюватися по рольгангу або на візку (візок складається з двох секцій, з'єднаних між собою). Розташування дробометних апаратів дозволяє забезпечити очищення складних металоконструкцій з усіх боків. При цьому забезпечується очищення торцевих поверхонь, ребер твердості, зварних швів. 


Дробеструминні камери

Дробеструйная камера

Принцип роботи дробоструминних камер заснований на використанні високошвидкісного потоку дробу під впливом стисненого повітря.
Дробеструминне очищення менш продуктивне ніж дробометне очищення, але знаходить своє застосування у разі необхідності очищення великогабаритних виробів (наприклад при очищенні залізничних вагонів, великогабаритних зварних металоконструкцій, при необхідності очищення важкодоступних ділянок).

Система очищення повітря

Фильтровальная установка

Система вентиляції складається з фільтрувальної установки, вентилятора радіального, повітроводів, майданчика обслуговування та забезпечує видалення запиленого повітря з робочої камери, його очищення та викид в атмосферу. Струшування патронів від пилу проводиться подачею в патрон короткочасного імпульсу стисненого повітря. При цьому пил, що скупчився на патроні, обсипається в бункер збирання пилу, а процес фільтрації повітря не припиняється.

Основні частини дробометного обладнання

Елеватор призначений для вертикального транспортування дробопилової суміші до сепаратора. Відпрацьований дріб надходить в елеватор із бункерної частини камери. Стрічка елеватора приводиться в дію за допомогою електродвигуна, який змонтований зверху елеватора. Для обслуговування електродвигуна приводу стрічки елеватора передбачено майданчик.

Сепаратор призначений для відокремлення дробу від пилу та сторонніх предметів. Тип сепаратора повітряно-механічний. Сепаратор складається з розбірного корпусу з кришками, технологічними патрубками, гвинтовим конвеєром і мотор-редуктором. Дробепилова суміш надходить у сепаратор через завантажувальну лійку і переміщається шнеком уздовж корпусу. При цьому дріб через регульовану щілину потрапляє в зону продування, де потоком повітря захоплюються пил і дрібні включення, а чистий дріб потрапляє в бункер-накопичувач. У сепараторі відбувається відділення дробу від пилу та сторонніх включень (окалини, бруду тощо). Великі включення направляються по шлангу тару для відходів.

Бункер-накопичувач призначений для забезпечення безперебійної роботи дробометних апаратів. Секторні затвори призначені для відсікання потоку дробу. Як силовий привод у затворах використовуються пневмоциліндри. Повітря в пневмоциліндри подається осушене і очищене. У нижній частині бункера встановлено лоток із патрубками для приєднання дробопроводів. Для запобігання влученню великих включень до системи дробообігу в бункері встановлена сітка.

Конвеєр гвинтовий призначений для переміщення дробопилової суміші з-під камери в елеватор і складається з зварного шнека, встановленого на опорах підшипників, мотор-редуктора і корпусу.

Для обслуговування дробометних апаратів, елеватора, сепаратора в установці передбачені майданчики обслуговування зі сходами та огорожами, що забезпечують вільний та безпечний доступ до всіх механізмів та вузлів установки.


←  Назад